Effektive neglesoppmidler basert på rene, naturlige planteekstrakter

Neglesopp kan være ganske irriterende, og det er heller ikke spesielt fint å se på. Heldigvis er neglesopp sjelden farlig. Neglesopp er mest vanlig hos eldre, idrettsfolk, folk med nedsatt immunforsvar, og personer som bruker tette, trange sko.

Hva er neglesopp?

Neglesopp er sopp under neglen. Det er vanligst å få neglesopp på føttene, men fingerneglene kan også få soppinfeksjoner om du er uheldig. For å unngå neglesopp, er det viktig å tørke føttene og mellom tærne, ettersom sopp trives godt i fuktige omgivelser. Soppen bryter ned neglen, og neglen blir gul og misfarget. Neglens fremste del blir tykk og løsner, og hvis infeksjonen ikke blir behandlet, kan hele neglen bli ødelagt. Hvis soppen ikke blir behandlet, kan den også spre seg til andre negler, og du kan få soppinfeksjon mellom tærne eller rundt neglene. Neglesopp smitter ikke gjennom hudkontakt.

Forebygging av neglesopp

Å ta godt vare på føttene kan forhindre neglesopp. Hvis du pleier føttene er det også lettere å oppdage endringer tidlig, slik at du unngår alvorlige tilfeller av neglesopp. Det er alltid best å behandle problemet tidlig, slik at soppen ikke kan spre seg til andre negler. For å unngå neglesopp må du holde føttene tørre, og ikke bruke tette sko og støvler annet enn når det er nødvendig. Badesko kan brukes i fellesdusj. Unngå sko som klemmer over neglene. En negl som er skadet er ekstra utsatt for å få soppinfeksjon.

Fotsopp er en av hovedårsakene til neglesopp – dette er vanlig fotsopp som har spredt seg til neglene. Fotsopp trives på fuktig hud, og denne infeksjonen forsvinner ikke uten behandling. Jo tidligere man behandler fotsoppen, desto bedre er det, for ubehandlet fotsopp vil fortsette å spre seg, og kan til slutt angripe neglene som neglesopp.

Behandling

Det finnes flere behandlingsmetoder for å ta knekken på neglesopp. Det kan brukes salver eller tabletter. Noen midler er reseptfrie, mens andre krever resept. Legen kan også ta tester for å avgjøre om det virkelig er neglesopp, for enkelte andre negleplager kan forveksles med sopp. Salver kan brukes direkte på neglen, og det finnes neglelakk som behandler moderat neglesopp.

Naturmidler kan være et godt alternativ, og kan også brukes forebyggende. All behandling av neglesopp tar lang tid, det gjelder enten om du bruker legemidler eller naturmidler. Årsaken er at neglen må rekke å vokse helt ut igjen før du kan slutte med behandlingen. Dette kan ta 6-8 måneder for fingerneglene, og 12-18 måneder for neglene på tærne. Tålmodighet er derfor viktig. Du kan også fortsette behandling med naturmidler etterpå, for å forhindre tilbakefall.

Eteriske oljer mot neglesopp

Eteriske oljer med antibakterielle egenskaper egner seg godt til å behandle og forebygge neglesopp. Tetreolje kan brukes desinfiserende ved mange småsår og skader, også ved fotsopp. Tetreolje kan for eksempel tilsettes i et fotbad, og det er en av få eteriske oljer som kan brukes ufortynnet, direkte på huden. Dermed kan du smøre på tetreolje på problemområder, eller bruke den forebyggende mellom tærne. Neem er en annen olje som er antiseptisk og egner seg ved hudproblemer som fotsopp og neglesopp. Aloe vera er kjent som en sårlegende olje, og kan gjerne brukes mot fotsopp.

Tips for å unngå fotsopp

Ved å holde føttene velpleide, kan du redusere risikoen for fotsopp og neglesopp, og redusere risikoen for tilbakefall. Her er et par tips:

  • Hold neglene korte og rene
  • Tørk huden mellom tærne etter dusj eller bad
  • Bruk gode sokker, og skift sokker ofte hvis føttene blir svette
  • Beskytt fingerneglene med engangshansker når du vasker huset
  • Ikke fjern huden rundt neglene ved pedikyr/manikyr
  • Ikke gå barføtt i offentlige badeanlegg
  • Sørg for at manikyristen/fotpleieren desinfiserer instrumentene sine
  • Unngå neglelakk og kunstige negler hvis du har neglesopp