Ørelys ved øreproblemer: Lindrer, behandler og forebygger

Ørelysbehandling, eller otopati, skal virke rensende og varmende og bidra til å fjerne ørevoks. Behandlingen kan brukes forebyggende. Ørelysbehandling har blitt brukt i mange hundre, om ikke flere tusen år, og bruken av behandlingen har fått et nytt oppsving de siste årene.

Hvordan utføres behandlingen?

Ørelysbehandling utføres ved at et hult lys blir ført inn i pasientens øre. Den andre enden av lyset er innsatt med voks, og eventuelt tilsatt eteriske oljer. Den ytterste delen av lyset blir satt fyr på, for å varme opp voksen og oljene. Tilhengerne av ørelysbehandling sier at varmen og oljene fjerner ørevoks og utligner trykket i mellomøret. Slik skal behandlingen bidra til å redusere øreplager. Lysene slukkes lenge før den brennende delen kommer i nærheten av pasientens øre.

En gammel metode

Ørelysbehandling er en gammel behandlingsform, som har blitt brukt verden over. Det er ukjent hvor behandlingen stammer fra. Noen hevder at metoden oppsto i Kina eller India, eller at den ble brukt i seremonier hos gamle folkeslag. Som alle gamle behandlingsmetoder, er det vanskelig å spore bruken tilbake til en bestemt opphavsperson. Antakelig har metoden dukket opp et sted, og deretter spredt seg og blitt videreutviklet gjennom årene.

Den moderne bruken av metoden stammer fra USA, der de brukte avispapir med voks eller parafin. Dette var en farlig metode, og mange ble skadet. Da det moderne ørelyset kom i produksjon, sluttet folk å bruke den farlige avispapirmetoden.

Fordeler med ørelysbehandling

En av de største fordelene med behandlingen er at den er smertefri. Hvis du får behandlingen hos en ekspert, ligger du behagelig på en behandlingsbenk. De eteriske oljene som brukes avgir en behagelig duft, som også er beroligende. Behandlingen varer rundt en halvtime, eller 10-15 minutter per øre. Behandlingen kan tas forebyggende med 6-8 ukers mellomrom, eller du kan ta ukentlige behandlinger for å bli kvitt tilbakevendende problemer. Virkningen kan variere alt etter hvilke plager du har. Behandlingen skal ikke benyttes ved akutt ørebetennelse, eller av personer som har operert inn dren i ørene. Behandlingen kan brukes til barn over 8 år. Det er også mulig å kombinere metoden med andre behandlingsformer, for eksempel øreakupunktur.

Kan man lage ørelys selv?

Det anbefales ikke å lage ørelys selv. Dersom lysene lages på feil måte, kan de gjøre mer skade enn nytte, og være farlige å bruke. Hvis du vil prøve behandlingen på deg selv, bør du kjøpe lys av god kvalitet. Det er viktig at lyset enten har et filter i enden, eller at pasientens øre beskyttes på andre måter, for å hindre at voks drypper inn i selve øret. Dryppende voks kan skade øret. Voks som drypper på pasientens hud kan også gjøre stor skade.

Forsiktighetsregler

Hvis du ønsker å gjøre ørelysbehandling hjemme, er det et par ting du burde tenke på. Dette er ikke en behandling du burde gjøre alene. Det skal alltid være en annen person til stede, som holder ørelyset. Følg anvisningen på pakken nøye, og les gjennom hele bruksanvisningen før behandlingen starter. Dekk til hodet og håret med et håndkle eller en papptallerken for å hindre at aske eller voks drypper ned på den som skal behandles. Sørg for å bruke ørelys med filter, for det kan være skadelig å få varm voks inn i øregangen. Det kan også være en fordel å gå til en utdannet behandler de første gangene, for å lære mer om hvordan metoden skal benyttes. Ikke bruk ørelys dersom det er den minste tvil om hvordan de skal brukes riktig. Feil bruk kan være farlig.