Effektive flått og myggmidler basert på rene, naturlige planteoljer

Flått og mygg kan være et problem om sommeren. Mygg er først og fremst en stor plage for mange. Hvis man blir stukket mange ganger, kan det bli skikkelig ubehagelig, med kløende kuler overalt. Det er sjelden man blir syk av myggstikk, men hvis man får veldig mange stikk samtidig, kan det svekke allmenntilstanden.

Flåttbitt er ikke bare ubehagelig, det kan til og med være sykdomsfremkallende. Risikoen for å bli syk er forholdsvis liten, men hvis det først skulle skje, kan sykdommen bli langvarig og føre til store problemer. Det beste du kan gjøre er derfor å unngå å bli bitt.

Hvorfor velge naturprodukter?

Mange er skeptiske til å bruke kjemikalier og kunstig framstilte myggmidler og flåttmidler. Noen er til og med allergiske mot slike produkter. Naturprodukter er derfor etterspurt. Det er viktig å understreke at noen kan reagere allergisk på naturmidler også, så det lønner det seg å teste midlene på et begrenset område først.

En stor fordel med naturlige midler, er nettopp at de er naturlige. De er derfor ikke skadelige for miljøet, slik kunstige midler kan være. Plantebaserte insektmidler kan til og med være mer effektive enn kjemikalier. Det er få eller ingen bivirkninger knyttet til naturlige insektmidler, så sant de brukes etter bruksanvisningen. Naturlige insektmidler kan også brukes av barn, gravide og ammende, men det anbefales å bruke dem med forsiktighet når man er gravid eller har alvorlige hudproblemer. De naturlige midlene kan inneholde glyserol, men de inneholder ikke DEET, som finnes i kjemiske midler og er forbundet med helsemessige bivirkninger.

Hvordan lages naturlige mygg- og flåttmidler?

Flere eteriske oljer virker avskrekkende på insekter, og du kan kjøpe ferdigblandede naturmidler mot insekter, eller du kan lage egne blandinger. Skal du blande egne midler, brukes en baseolje til å blande ut de eteriske oljene. Eteriske oljer er sterkt konsentrert og skal spes ut før de benyttes. Det gjøres ved å blande noen dråper eterisk olje i en baseolje. Det er mulig å blande mange ulike oljer i samme blanding, og dermed forsterke virkningen.

Hvilke oljer virker?

Flere eteriske oljer er kjent for å jage vekk insekter. En av de mest populære er sitronellegress. Denne oljen brukes blant annet i duftlys som skal skremme vekk mygg. Sitronellegress brukes verden over, nettopp for å jage insekter og for å rense rommet. Sitronelleolje brukes også til å fjerne lopper fra hunder og katter. Da kan man spraye oljen på dyret, eller blande den i dyrets sjampo. Sitronellegress kan gjerne brukes på sengetøy og myggnett for å holde mygg på avstand.

Lavendelolje er kjent for å jage insekter, og kan faktisk drepe insekter som lopper og møll. Små tøyposer med tørket lavendel ble tidligere plassert sammen med klærne, for å hindre møll.

Mynte jeger vekk insekter. Bare ved å plassere en mynteplante på bordet, kan du jage vekk mygg. Du kan også knuse mynteblader og smøre dem på huden. Mynte lindrer kløe etter insektbitt.

Basilikum har en sterk lukt som irriterer mygg og jager den vekk.

Hvitløk i terninger på bordet vil jage vekk mygg. Hvitløkolje virker avskrekkende på mygg og andre insekter.

Sitronmelisse er en mynteplante med sitronduft. Knuste blader eller olje fra sitronmelisse jager vekk mygg, mens både bier og sommerfugler elsker lukten. Du kan altså lokke til deg bier med denne lukten, så bruk den med forsiktighet.

Ringblomst jager mygg, enten du planter ringblomster i hagen, eller bruker ringblomstolje på huden.

Kattemynte jager også mygg. Plant den i et område du vil ha myggfritt eller knus bladene på huden.

Rosmarinolje jager mygg. Hvis du har en rosmarinplante, kan du ta noen stilker av dem og legge dem på grillen for å holde myggen vekk.

Eukalyptusolje virker frastøtende både på mygg og flått.