Blomstermedisin ved angst og lettere psykisk ubalanse

Mange blomsterdufter har en sterk virkning på folks velvære. Bare det å gå i hagen eller i skogen og lukte på blomster kan virke beroligende og angstdempende. Noen har sine egne favorittdufter, som får dem til å føle seg avslappet, og dette kan være noe å ta med seg når du skal blande sin egen avslappende olje. Hvis du vet at det er en bestemt duft som virker, bør denne brukes. Det er også noen urter som er kjent for sin avslappende og angstdempende virkning.

Beroligende dufter

Her er en liste med vanlige oljer som brukes mot angst og lettere psykiske plager:

  • Lavendelolje er en av de vanligste eteriske oljene, og den har blant annet en beroligende virkning, i tillegg til at de fleste liker duften av den.
  • Kamilleolje og kamillete er kjent for sine beroligende egenskaper.
  • Bergamottolje virker mot angst, depresjoner, stress og søvnproblemer.
  • Sjasminolje – lukten av sjasmin sies å være like beroligende som valium, og løser opp spenninger forårsaket av angst og depresjon.
  • Sandeltreolje forbedrer søvnen og virker beroligende.
  • Merianolje er både beroligende og gir økt velvære. Den hjelper også mot søvnproblemer, som man ofte kan få når man lider av angst.
  • Ylang Ylang hjelper mot stress, panikkangst og depresjoner. Kombiner den gjerne med bergamott og eventuelt andre oljer.
  • Appelsinolje og sitronolje virker avslappende og oppkvikkende, og de lukter fantastisk friskt. Andre sitrusdufter, som mandarin, kan også brukes.
  • Nerioliolje er olje laget av appelsintreets blomster og er både oppløftende og beroligende.
  • Roseolje er kjent for å være beroligende, og den behagelige roseduften er elsket av de fleste.

Lag egne blandinger

Alle er forskjellige, og alle har ulike preferanser også når det kommer til dufter. Det beste er derfor å blande sin egen avslappende olje. Start med en baseolje. Eteriske oljer er sterke, og skal ikke brukes direkte på huden. De skal tynnes ut i en baseolje. Det gjøres gjennom å dryppe noen få dråper eterisk olje i baseoljen, og blande godt. Deretter kan oljen brukes til massasje eller bare som en beroligende parfyme på kroppen. Du kan blande mange ulike dufter i samme blanding, og dermed tilpasse oljens duft og virkning etter egne ønsker og behov.

Hvordan brukes oljene?

I tillegg til å lage massasjeblandinger som brukes på huden, kan eteriske oljer også brukes på andre måter for å virke angstdempende. Du kan dryppe konsentrert olje på et lysfat eller på noen steiner som ligger i rommet. Alternativt kan de også dryppes i en skål som varmes opp av telys.

Oljene kan pustes inn ved å dryppe 2-4 dråper på en bomullsdott eller i en liten flaske som bæres i lomma. Da kan du puste inn oljene ved behov.

En annen mulighet er å spraye duftene rett ut i rommet. Det finnes luftfriskere med sitruslukt eller lavendelduft, som kan være et billig alternativ til eteriske oljer når du vil friske opp alle rommene i huset.

Eteriske oljer i badevannet gir en beroligende avspenning, for eksempel om kvelden. Da drypper man 5-10 dråper i vannet. Hvis du har sensitiv hud, kan oljene blandes med en baseolje først. Ikke tilsett oljene mens vannet renner fra kranen. Vent til badekaret er fullt. Hvis oljene tilsettes mens vannet renner, vil duften fordampe før du setter seg i badekaret.

Eteriske oljer kan også brukes i dusjen. Da kan de tilsettes direkte i dusjsåpen, eller de kan dryppes på veggen i dusjen, der dampen fra vannet vil få dem til å fordampe.